Habarccsal beépített üvegtégla:

Üvegtégla beépítés hagyományos módon Ez a technológia az üvegtéglák beépítésének legelterjedtebb és legáltalánosabb módja. Lényege, hogy az üvegtéglákat betonhabarcsba ágyazva, hálósan egymás tetejére pakoljuk. Az üvegtéglák közé soronként, vagy kétsoronként 6 mm-es horganyzott huzalt kell rakni vízszintesen és függőlegesen is merevítésként. Ez biztosítja a fal megfelelő szilárdságát.

Nagyon fontos ebben az esetben a vízszintes és függőleges síkokra külön odafigyelni, mert különben az eredmény kiábrándító lesz. A felrakásnál, Üvegtégla beépítés habarccsalvagy beépítésnél nagy segítségünkre lehet egy vízmérték és egy gumi kalapács.

Nagyobb felületű üvegtéglafalaknál magas minőségű és gyorsan kötő anyagot használjunk, mert így elkerülhetjük, hogy a felrakott üvegtégla alatt megsüllyedjen a habarcs.

Ha a felrakáshoz nem gyorsan kötő anyagot használunk, akkor egyszerre csak néhány sort rakjunk fel, különben saját súlyától megrogyhat a fal a habarcs lassabb megszilárdulása közben. Ha lassabban kötő habarccsal dolgozunk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a teljes falat nem Üvegtégla beépítése habarccsal

tudjuk felrakni egyszerre. Ilyenkor kb. 2-3 nap alatt tudjuk elkészíteni az üvegtéglafalunkat, míg gyorsan kötő anyaggal akár 1 napon belül is elkészülhetünk!

Az üvegtéglák közti egyenletes hézagot távtartó üvegtéglakereszt segítségével tudjuk biztosítani, amit az elkészült falban hagyható, csupán két végét kell letörni.. Az egyenletes hézagok kialakításakor segítségünkre lehet akár egy nikecell csík is, amit a végén eltávolíthatunk.
Üvegtéglák beépítése habarccsal
Ha több nap alatt tudjuk csak elkészíteni a falat, akkor fontos, hogy naponta kellő mélységben ki kell kaparni a kötőanyagot az üvegtéglák között, mielőtt teljesen megszilárdul, megfelelően előkészítve a "terepet" ezzel a fugázásnak.

Miután a téglák belekötöttek a betonhabarcsba, ki kell fugáznunk a réseket. A fugákat úgy kell bedolgoznunk az üvegtéglák közti résekbe, hogy az egy kicsit az üvegtéglák síkja mögé essen, így szépen kirajzolódnak majd az üvegtéglák határozott és egyenes kontúrjai.

YTONG falak esetén az üvegtéglák utólag is könnyen beépíthetőek, mivel az Ytong falak nagyon könnyen vághatóak.