Az üvegtégla szerepe az építészetben

2007.08.16, P. J., Forrás: Építinfó

Az üvegtéglákból épített falazatok egy olyan különleges térhatárolók, amelyek áteresztik a fényt, ám mégsem síküvegszerűen átlátszóak. Az ilyen különleges falazatok megfelelő minőségben kialakítva azon túl, hogy áteresztik a fényt még rendkívül látványos elemei is lehetnek az otthonunknak. Az üvegtégla felületén átszűrődő fény barátságos, otthonos hangulatot kölcsönöz a lakás bármely helyiségének. Változatos formában és színben kaphatók, így felhasználási területük is szerteágazó.

Üvegtégla a belső építészetben

Az üvegtéglákat régebben csak ablakok helyettesítésére használták, mégpedig ott, ahol az ablakot nem lehetett beépíteni, de fényre szükség volt. Manapság azonban már nemcsak bevilágítóként, hanem belső térformálóként, díszítésként is egyre népszerűbb. Válaszfalak, térelválasztók, bútorok készülnek üvegtéglából. Alkalmas egyenes vagy íves falnak, ablaknak, de a falakat elhagyva képes a teret tágasabbá, nyitottabbá tenni.

Az üvegfalon átszűrődő fény úgy törik meg, hogy a belső tér varázslatos hangulatot kap, káprázatos fényjátékkal kombinálva. A színvilág természetesen rendkívül széles, a formavilága számtalan lehetőséget rejt. Különösen a fürdőszobákban vonzó, mert beereszti a fényt, optikailag mégis szeparál. A fényhatás mellett a négyzethálós rendszer előnye, hogy sokféleképpen variálható, határtalan kreatív megoldásokra, formai játékra is lehetőséget ad. Az üvegtéglagyártók és forgalmazók széles szortimenttel és ötletes kiegészítő elemekkel, még szabadabb fantáziálgatást tesznek lehetővé. Ilyenek a nyitható keret, mely a szellőztetés egyik megoldása, vagy a hatszögletű, négyszögletű sarokelemek, melyek a hullámos vagy törtvonalú falak lehetőségét biztosítják.

Az üvegtégla felhasználási területe

Az üvegtégla felhasználási területe ma már igen széleskörű: alkalmazható nyílászáróként, falak és térelválasztó elemek készítésénél, járófelületek, bevilágítók, boltozatok, kupolák, kialakításánál. Használhatjuk a zuhanyzóknál falazattal kombinálva, vagy hálószobát nappalitól elválasztó falazatként. Beépített bútorként egy hangulatos hátsó megvilágítással. Különleges problémákra is megoldást adhat: oldalhatáron álló épületek szomszéd felé eső falába is beépíthető, nagyobb bevilágító felületet biztosítva, mint az engedélyezhető hagyományos ablak.

Funkciójuk szerint épülhetnek különböző magasságban felhúzott térelválasztó falakként, de exkluzív kiegészítő díszítményekként is nagyon dekoratív a hatásuk. Különösen akkor, ha az üvegtéglák színét és mintázatát is jó érzékkel választjuk meg. Az ilyen falazat építésének azonban speciális kritériumai vannak, ugyanis ahhoz hogy szilárd falként funkcionáljon, nemcsak egyenesnek kell lennie, hanem az üvegtéglákkal egységes szélességű fugaközöket tartva szilárdan kell elkészíteni.

Tulajdonságok

A fénysugarak visszatükröződése, a puha szórt fény kialakulása lehetővé teszi, hogy a fény a belső térnek csodálatosan gazdag hatást adjon. Az üvegtéglák közül választhatunk átlátszó vagy nem átlátszó típust. A színtelen üvegtégla képes a fény 80 százalékát átengedni, de a színezetteken is átjut a fény 50-60 százaléka. Az átlátszón ki lehet látni a szabadba, ugyanakkor befelé nem látni a lakásba. Az üvegtéglák egyes fajtái a betörés elleni biztonság szempontjából is kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek, acéllal megerősítve gyakorlatilag áttörhetetlenek, így akár bejárati ajtó mellett is alkalmazhatjuk az előszoba természetes fénnyel való megvilágításához. A falak és ablaktáblák ellenállnak a heves széltehernek. A normál üvegtégla mérete: 190×190×80 mm, azonban ma már különleges méretű és formájú színezett változatai is megtalálhatók. Különleges használatra készülnek a járófelületek építésére alkalmas darabok, amelyek jellemző tulajdonsága a nagy terheléssel szembeni ellenálló képesség.

Hő- és hangszigetelő képesség

Az üvegtégla klasszikus energiamegtakarító anyag. Jó a hőszigetelő képessége, mivel a benne lévő légüres tér miatt a termék hőszigetelése jobb a szabályos kettős üvegnél. További előnyös tulajdonsága, hogy hatvan százalékos páratartalomnál garantáltan nem párásodik. Előnyös tulajdonságai közé tartozik még, hogy hangszigetelő felületként is hasznosítható lakóterek elválasztásánál.

Alkalmazása

Egyetlen korlát az alkalmazásában, hogy csak válaszfalakat válthatnak ki, tartófalakat nem. A speciális üvegfal szilárdságát betonba ágyazott betonacél idomokkal megerősítve kell soronként biztosítani, mégpedig az oldalfalba, vagy az ahhoz keretként rögzített acélkeret betonkoszorújába rögzítetten. Az üvegtéglákat hálóba rakva kell egymás mellé felrakni. Már az első sort alul is ajánlatos betonvassal megerősítve lábazatra fektetve beépíteni. A betonvas ne érintkezzen közvetlenül az üvegtéglával, mivel a két anyag hőtágulása eltérő, ezt rugalmas kötőrész alkalmazásával biztosíthatjuk. A normál üvegtégla 8-as méretű, így a legtöbb válaszfalba pont belesimul.

Binárió rendszer: műanyag hálórendszer, melybe beépítve az üvegtéglákat nincs szükség fugázásra, mert a közöket műanyag fedi le. Nemcsak meggyorsítja az építést, hanem az ívelt falaknál a külső és belső íven egyaránt egy cm-es távolságot biztosít az üvegtéglák között.

Wallkit rendszer: itt a műanyagot keményfa pótolja. Ennél a módszernél már habarcsra sincs szükség, mert fakeret tartja össze a téglákat. A kőműves munka nélkül építhető falakat térelválasztóként használják.Mindkét rendszer előnye, hogy könnyen áthelyezhető.

Üvegtégla falak készítése

Függőleges szerkezet: A függőleges üvegtégla fal beépítést könnyítő anyaga az üvegtégla ragasztó és fugázó habarcs, amely egyaránt alkalmas bel- és kültéri munkákhoz. Az anyag kitűnő tulajdonságokkal rendelkezik: fagyálló, hőszigetelő, flexibilis, hófehér színű, alkalmazása gyors és könnyű. A habarcsot vízzel összekeverve homogén anyagot kapunk, felvitele után az üvegtéglát pontosan a helyére kell illeszteni, majd a felesleges habarcsot még a kötést megelőzően el kell távolítani. Amint a szerkezet stabilan megköt, elkezdhető a fugázás. A habarcsot gumilehúzó segítségével kell a fugákba helyezni, 10 perc száradás után a felületet nedves szivaccsal kell megtisztítani. A fugázás színes csempefugával is történhet. A teljes száradást követően a felület száraz ronggyal tisztítható. Használhatók műanyag távtartók is, amelyek lehetővé teszik az 1 cm vastagságú szabályos fugák kialakítását. Íves falaknál maximum 3,5 cm nyitás lehetséges az üvegtéglák között. Üvegfalakhoz külön lehet vásárolni nyitható 1, 2, illetve 4 elemet befogadni képes kereteket, ezzel a szellőztetést is meg tudjuk oldani. Eltávolítva a keret nyitható részének alsó peremét, az üvegtéglákat a keretbe kell helyezni, és a távtartóval kialakított fugát habarccsal kell kitölteni.

Vízszintes szerkezet: Az üvegtéglagyártó cégek speciális termékei alkalmasak járófelületek létrehozására is. A szerkezetek általában 400 kg/m2 megoszló terhelést képesek elviselni. A szerkezeteket általában a munka helyszínén előre elkészítik, és később emelik be a teherhordó támaszaira. A minimális fugaméret vízszintes szerkezetek esetében 3 centiméter. A vízszintes felületet az alkalmazott termék vastagságának megfelelő peremmel veszik körül. Az előre kirajzolt fektetési háló szerint elhelyezett üvegtéglák közét először gipszes keverékkel töltik ki, ezt követően a hézagokat betonnal öntik ki. A méretre vágott és horganyzott felületű acélhálót a hézagok közepére helyezik, úgy, hogy ne érintkezzenek az üveggel, először a teherhordó, majd merőlegesen a teherelosztó acélokat berakva. Az így elkészített vasalt hézagokat cementkeverékkel kell kiegészíteni. Az előre gyártott panelt nedves homokkal kell leteríteni, ez meggátolja a cement zsugorodását. Az előre gyártott elemek szállítása és beemelése nem történhet meg 20 napnál korábban. A kizsaluzás után és a beépítés előtt az utolsó felületen lévő gipszet leszedik és a hézagokat kifugázzák.