Kedves  Leendő Vásárlónk!


Az üvegtégla vásárlásnál sem másabb a helyzet, igaz, mint amikor autót,bútort, számítógépet keres. Előtte nyilván tájékozódik, hol, mit, mennyiért, milyen minőségben tudna beszerezni.

A választék óriási , nem könnyű eldönteni, hogy melyik téglát érdemes megvennie. Ilyenkor az ember megkérdezi az ismerőseit, körbefutja az áruházakat, megnéz kész beépítéseket, szakcikkeket is átnéz és általában hozzáértő, szakember véleményét is kikéri.

Ha Önnél is így zajlanak a dolgok, amikor  tartós cikket vásárol, akkor reméljük, hogy az alábbi hasznos tanácsainkkal tudunk Önnek segíteni  üvegtégla vásárlás terén.

A választás szempontjait 3 probléma  köré csoportosítottuk:

1.     Új vagy bontott tégla

2.       Stílus, design, megjelenés, hangulat

3.       Minőség, beépíthetőség, funkció, műszaki paraméterek

1. Nagyon óvatosan kell bánni a bontott téglák felhasználásával, miért?:

a. Sok bontott üvegtéglán szemmel nem látható hajszálrepedések vannak, melyek gyakran beépítés után válnak láthatóvá, amikor már késő.

b. A bontott téglák színárnyalata többnyire nem egyezik meg egy új tégla árnyalatával, mivel különböző gyártó által gyártott, és más időpontban készültek. Ezért ha bontott téglát használunk, ezt beépítés előtt vagy vásárlás előtt ellenőrizzük és ne keverjük más téglákkal.

2. A második problémakör ízlés dolga, hiszen a színek, mintázat,méretek  kiválasztása egyéni elképzelésektől függ.

DE!

Érdemes figyelnie az átláthatóságra, hiszen nem mindegy, hogy pl. egy háló, nappali vagy egy fürdő, folyosó kapcsolatban lesz beépítve az üvegtégla. Vannak nagy fényáteresztő üvegtéglák, de a mintázatuk nagyon jól torzít, így ezek a mintázatok bátran használhatók intimebb helyekre is.

pl: Crystal Parallel üvegtégla (Képre kattintva nagyítható!) 

 A matt téglák jól szeparálnak, de kevesebb fényt eresztenek át, ezért ezzel számolni kell, ha egy jelentősebb fénynyerés a cél.

pl: Misty Cloudy üvegtégla

Nagyon tudjuk javasolni láthatóság és esztétikai szempontból is a téglák kombinálását. Igazán szép alkotás születhet ezzel, amely- ne feledje- egy örök dísze lehet otthonának.

pl: Cloudy sötétkék és Cloudy világoskék kombinálva

Stilust és egyediséget teremthet a fürdőszobában is, hiszen a zuhanyzót, a WC elkülönítését, az ablak nélküli fürdők nyomasztó sötétségét, mind megoldhatja üvegtéglával.

pl.

3. A harmadik problémakör a minőség, a tartósság, a beépíthetőség ill. az üvegtéglák műszaki paraméterei.

Az üvegtéglák általános műszaki paraméterei: Lásd itt.

DE

Az üvegtégla minőségét hogyan ellenőrizheti?

  •          SZÍN

Minden gyártónak más árnyalatú a színtelen téglája, mivel az üveg alapanyagának (70% homok) vastartalma  és a különböző adalékanyagok gyáranként változnak. Így lehet egy üvegtégla kékes, zöldes, barnás árnyalatú is és kristályosan csillogó hófehér is.

Pl: Ronde üvegtégla

   Nuagee üvegtégla

Persze ezt az üvegszín árnyalatot is mindenkinek magának kell eldöntenie, de nagyon fontos, ügyelni arra, hogy ne keverjen össze más-más gyártótól származó üvegtéglákat azonos beépítési helyre. Sőt, gyakran a gyártósorok, szériák között is van színeltérés.

  •          MÉRET, FORMA

Ha a téglát sík felületre tesszük állítva és billeg, akkor beépítéskor lehetnek problémák, hiszen a fugák ezt az egyenetlenséget kimutatják. Durvább esetben méretezési problémát is okozhat ez a minőségi hiba. Főleg, habarcs nélküli száraz beépítési rendszereknél.

  •          OLDALFESTÉS

Az üvegtéglák fehérre vannak festve az oldalukon körbe, hogy a beépítéskor használt anyagok (ragasztó habarcs, merevítés, fugakereszt) ne üssön át rendezetlenül a téglán, mert ez nagyon zavaró látvány lehet.

Festetlen téglát csak ipari célra, vagy esztétikai szempontból nem fontos helyre javasolnék beépíteni. Pl. garázs szomszéd felöl stb

Fontos tudni, hogy 1 m2 felett (statikai okok miatt) használni kell merevítő rozsadamentes acél szálakat. (6mm)

 Ha az említett oldalfestés  műanyag bázisú, akkor nem szükséges rozsdamentes merevítő, mert ezen a festésen az esetleges korrúzió nem látszik át. Jelenleg csak a francia üvegtéglák oldalfestése készül ilyen stabil műanyagfestékkel.

A vizes alapú festékkel oldalfestett tégláknál egy kicsit óvatosabban kell bánni  a hagyományos habarcsos beépítésnél, a szilikonos rendszerű ragasztó alkalmazása azonban minden beépítési esetben gond nélkül alkalmazható.

Összefoglalva: mindig ellenőrizze az oldalfestés minőségét!

  •          BEÉPÍTÉS JELLEGE

Régebben csak ún. habarcsos összeépítést alkalmaztak. Tapasztalataink szerint sokan azért nem építenek be lakásukba üvegtéglát, mert emlékezetükben a széles (1cm), szürke, egyenetlen fuga maradt meg. Ez valóban, igazán csúnya is lehet.

DE!

Ma már a habarcsos beépítés is szép tud lenni, hiszen jó minőségű hófehér ragasztók kaphatóak.

Nagyon fontos, hogy flexibilis, speciális üvegtégla-ragasztót vásároljon, ellenkező esetben a beépített tégla törhet, repedhet. Ezzel a ragasztóval  egyébként fugázni is lehet.

Tény, hogy a habarcsos fugában a por könnyebben lerakódik a szélessége és a porózitása miatt és hamarabb elszíneződik. Kültérnél, valamint nem kényes belső helyeknél javasoljuk.

Zuhanyzóknál, fürdőszobában, igényes beltérben inkább javasoljuk a modern szilikonos összeépítést. A  tisztíthatósága mellett ezeknek a beépítési technológiáknak az előnye a keskeny fuga, akár 2mm és az esztétikus belsőépítészeti megjelenés. Könnyen építhető íves fal is ezzel a technológiával. pl kép  lásd beépítési technológiák

Hátránya, hogy a gyengébb minőségű téglákat nehezebb vele beépíteni.

  •          HOMOKFÚVOTT

A matt üvegtéglák homokfúvással készülnek.

A savmaratott felülete sima, a homokfúvott felülete porózusabb. A savmaratott tégla talán egy könnyebben takarítható, de mindkettőnél vigyázni kell a fugázásnál, amennyiben habarcsos  módszert alkalmaz, mert  érzékeny a felületük a dörzsölésre. Csak hozzáértő fugázzon!

  •          BELÜL FESTETT VAGY ANYAGÁBAN FESTETT

A színes üvegtéglákat kétféle módon gyártják,

  • vannak anyagában festett üvegek , amikor az üvegbe keverik a színező anyagot  pl: Cloudy Azur üvegtégla
  • és vannak belülről festett üvegtéglák, amikor a két fél összeolvasztása után utólag festik belülről a téglát. Ezek a színek sokkal élénkebbek, peremük színtelen.pl: Brilly piros üvegtégla

A belülről festett tégláknál pedig az a tapasztalatunk, hogy tűző napon veszítenek a színükből. Ezért kültérre, teraszok elválasztásánál inkább az anyagában festett téglát válasszák. Azzal, hogy utólag vannak festve vákuum sem tudott kialakulni belül. Ezért ne használjuk kül- és beltér elválasztására ezt a fajtát.

Kedves Érdeklődő!

Remélem, hogy tanácsainkkal tudtunk segíteni a választásban és, ha bármi egyéb kérdése felmerül, vegye fel  velünk a kapcsolatot.

Nézzen körül virtuális raktár-áruházunkban, ahol igyekeztünk csak az olyan gyárak termékeit felsorolni, melyeket mi magunk is beépítenénk otthonunkba.